Kualiti Hati

Dunia ini alam taklif. Kita semua para mukallaf atas perintah Allah swt. Jika dunia ini hanya penuh dengan nikmat tanpa ada kesukaran dan penderitaan, maka bagaimana kita dapat mengenal dan mensyukuri nikmat?

Thursday, December 29, 2011

Krisis Keyakinan

الحَمْدُ للهِ الَّذِيْ أَرْسَلَ رَسُوْلَهُ بِالهُدَى وَدِيْنِ الحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّيْنِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ المُشْرِكُوْنَ أَشْهَدُ أَنْ لاإِلهَ إِلا اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ اللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ …أَمَّا بَعْدُ…..فَيَا عِبَادَ اللهِ ! اتَّقُوْا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاتمَوُْتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ

Wahai hamba-hamba Allah ! Bertaqwalah sekalian kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa. Dan Janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan Islam.

Saya menyeru diri saya sendiri dan juga sidang Jumaat sekalian agar kita sama-sama meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah dengan melakukan segala suruhanNya dan menjauhi segala yang ditegahNya. Janganlah kita hanya tahu mendengar sahaja perkataan taqwa serta menyebutnya sedangkan ia tidak menyerap ke dalam sanubari kita . Hitunglah diri kita setiap masa samada semakin hampir kepada Allah atau sebaliknya. Adakah amalan soleh kita semakin meningkat atau pun menurun….

Sidang jumaat…..

Satu perkara yang mendukacitakan berlaku di tengah-tengah masyarakat Islam ialah hilangnya keyakinan kepada hukum Allah. Adalah suatu perkara yang tidak munasabah dan haram berlaku di kalangan umat Islam bahawa orang-orang yang mengaku Islam itu, tidak yakin dengan hukum Allah S.W.T. Ini bermakna mereka tidak yakin kepada Allah dan Rasulullah S.A.W, menyebabkan seseorang itu tidak yakin dengan Islam padahal dia mengaku dirinya sebagai orang Islam.

Tidak berkumpul di dalam hati yang beriman dengan keraguan dan syak wasangka kepada ajaran Islam dan tidak yakin kepada hukum itu adalah perkara yang membatalkan iman.

Firman Allah Taala yang bermaksud:

Ÿxsù y7În/uur Ÿw šcqãYÏB÷sム4Ó®Lym x8qßJÅj3ysム$yJŠÏù tyfx© óOßgoY÷t/ §NèO Ÿw (#rßÅgs þÎû öNÎhÅ¡àÿRr& %[`tym $£JÏiB |MøŠŸÒs% (#qßJÏk=|¡çur $VJŠÎ=ó¡n@ ÇÏÎÈ

“Maka tidak, demi Tuhanmu mereka itu tidak beriman sehinggalah mereka menghakimkan engkau (Hai Muhammad) dalam apa-apa yang menjadi pertelingkahan di kalangan mereka, seterusnya meereka menyerah diri dengan sepenuh-penuhnya.” (an-Nisa’ : 65)

Di tengah-tengah masyarakat Islam hari ini terkeluar kata-kata yang berani mencabar hukum Allah. Ada yang berani mengatakan hukum Allah itu sudah lapuk, hukum hudud yang ada di dalam Al-Quran itu tidak lebih daripada hukum yang diamalkan oleh kabilah-kabilah Arab di zaman dahulu yang dipanjangkan oleh Nabi Muhamad S.A.W.

Mereka tidak menyedari bahawa kedatangan Rasullullah S.A.W ialah untuk menentang hukum-hukum kabilah yang zalim. Mengapa dinyatakan Al-Quran itu adalah berpanjangan daripada apa yang diamalkan oleh kabilah-kabilah Arab? Ini adalah satu tuduhan yang jahat terhadap Al-Quranul Karim dan terhadap hukum Islam.

Dan apa yang mendukacitakan, umat Islam yang begitu ramai di dalam negara ini tidak terasa apa-apa orang meghina Islam dan mengejek hukum Islam di hadapan mereka. Di manakah kasih mereka terhadap Islam sehingga tidak ada cemburu sedikitpun didalam hati mereka terhadap Allah.

Mereka akan melenting sekiranya harta dan kepunyaan mereka dari mata benda dunia diganggu gugat tetapi mereka tidak melenting sekiranya agama mereka dihina dan diperlakukan oleh musuh-musuh Islam. Inilah jiwa umat Islam hari ini. Inilah rendahnya maruah umat Islam hari ini.

Di manakah letaknya kemanisan iman yang dinyatakan oleh Rasullullah S.A.W yang bermaksud:

”Tiga perkara yang sesiapa ada padanya maka ia mempunyai kemanisan iman.(Pertama) bahawa Allah dan Rasul-Nya terlebih kasih kepadanya daripada yang lain. (Kedua) dia tidak kasih kepada seseorang melainkan kerana Allah. (Dan ketiga) dia benci kalau dicampak ke dalam api.”

Di mana kemanisan iman? Di mana ketiga-tiga perkara ini didalam hati umat Islam hari ini? Adakah di dalam hati mereka kasih kepada Allah dan Rasullullah S.A.W.?

Sekiranya mereka kasih kepada Allah dan Rasullullah S.A.W, sudah tentu mereka kasih kepada hukum Allah dan kasih kepada ajaran yang ditinggalkan oleh Rasullullah S.A.W. Dimanakah perginya kasih mereka kerana Allah? Kasih mereka tidak lain kerana dunia. Di manakah perginya benci mereka kepada kufur? Bahkan mereka berlumba-lumba untuk menuju kepada kekufuran sekiranya kekufuran itu mengenyangkan mereka dan menambahkan keseronokan di dalam hidup mereka.

Adakah mereka tidak sedar dalam perkara yang seperti ini, Allah telah mewajibkan kepada Nabi Muhamad S.A.W.dan kepada umat Islam supaya menegakkan hukum Allah S.W.T di atas muka bumi.

Allah berfirman yang bermaksud:

!$¯RÎ) !$uZø9tRr& y7øs9Î) |=»tGÅ3ø9$# Èd,ysø9$$Î/ zNä3óstGÏ9 tû÷üt/ Ĩ$¨Z9$# !$oÿÏ3 y71ur& ª!$# 4 Ÿwur `ä3s? tûüÏZͬ!$yù=Ïj9 $VJÅÁyz ÇÊÉÎÈ

“Sesungguhnya kami telah menurunkan kitab (Al-Quran) dengan benar supaya engkau menghukum dengan apa yang dinyatakan oleh Allah kepadamu dan janganlah engkau menjadi penolong kepada orang-orang yang khianat” (an-Nisa’ : 105)

Manusia hari ini terlalu suka menjadi penolong dan penyokong kepada orang-orang yang khianat kepada hukum Allah. Manusia hari ini tidak rasa bersalah dan berdosa bila bersekongkol dengan orang-orang yang memperkecilkan syariat Allah.

Dimanakah kasih mereka kepada Allah dan kepada Rasullullah S.A.W? Dan Allah S.W.T. menamakan hukum yang lain daripada hukumnya adalah Jahiliyyah.

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

zNõ3ßssùr& Ïp¨ŠÎ=Îg»yfø9$# tbqäóö7tƒ 4 ô`tBur ß`|¡ômr& z`ÏB «!$# $VJõ3ãm 5Qöqs)Ïj9 tbqãZÏ%qムÇÎÉÈ

”Adakah kamu mahu kepada hukum jahilyyah?.Siapakah yang lebih baik hukumnya selain daripada hukum Allah S.W.T kepada orang-orang yang yakin” (al-Maidah : 50)

Orang-orang yang yakin ialah orang-orang yang yakin kepada Allah S.W.T dan Rasullullah S.A.W.

Kita melihat umat Islam dilanda masalah keyakinan. Mereka bimbang sekiranya mereka beramal dengan hukum Allah akan menjadi papa dan bangsatlah mereka. Sekiranya mereka melaksanakan hukum Allah S.W.T menyusahkan mereka.

Tidakkah hari ini mereka mengalami kesusahan yang banyak, dilanda oleh masalah keruntuhan akhlak, bertambahnya jenayah, bertambahnya bala yang menimpa mereka dan bertambahnya keruntuhan harga diri mereka? Tidakkah ini semua berpunca daripada mereka yang meninggalkan hukum Allah S.W.T ?

Adakah mereka tidak membuat perhitungan dalam perkara seperti ini? Adakah mereka percaya kepada janji-janji syaitan daripada janji-janji Allah S.W.T ? Janji-janji bahawa hukum Allah S.W.T membawa kesusahan adalah jani-janji syaitan.

Allah menjanjikan kelebihan, kurniaan dan pahala syurga serta kebahagiaan di dunia dan di akhirat kepada siapa yang beriman dan beramal soleh. Di antaranya ialah yang menegakkan hukum Allah S.W.T.

Syaitan menjanjikan kemiskinan, kepapaan, kesusahan dan kemunduran kepada sesiapa yang beramal dengan hukum Allah S.W.T. Yang mana kamu percaya? Kamu percaya kepada janji Allah S.W.T atau kamu percaya kepada janji syaitan ? Tepuklah dada kamu dan tanyalah iman yang ada dalam hati kamu itu.Sekiranya kamu bertanya iman yang sebenar, sudah tentu iman yang sebenar akan menerima hukum Allah S.W.T.

Apa yang menjadi masalahnya ialah manusia lebih bertanya isi perut mereka, daripada bertanya hati mereka. Apabila manusia itu menjadikan isi perut mereka sebagai tempat bertanya, maka mereka menjadi lebih hina daripada isi perut itu sendiri dan mereka akan menerima kehinaan di dunia dan di akhirat.

Tidakkah Allah S.W.T memberi amaran di dalam Al-Quranul Karim yang bermaksud:

`tBur Æ÷tGö;tƒ uŽöxî ÄN»n=óM}$# $YYƒÏŠ `n=sù Ÿ@t6ø)ムçm÷YÏB uqèdur Îû ÍotÅzFy$# z`ÏB z`ƒÌÅ¡»yø9$# ÇÑÎÈ

“Sesiapa yang mencari selain daripada Islam, maka tidak akan diterima daripadanya dan di akhirat nanti termasuk di kalangan orang-orang yang rugi”. (Ali Imran :85)

Sidang jumaat…

Marilah kita memuhasabah diri kita sementara kita masih diberi kesempatan oleh Allah SWT. Carilah ilmu, hadirkan diri di majlis-majlis ilmu dan berdampinglah dengan para ulama supaya kita dapat mengetahui kekurangan, kesilapan dan kesalahan diri kita dan seterusnya memperbetulkannyua. Jangan sampai kita meninggalkan dunia ini dalam keadaan kita tidak tahu bahawa ada sesuatu fahaman dan pegangan kita tentang agama kita sendiri adalah berlawanan dengan ajaran Islam itu sendiri lebih-lebih lagi yang bersangkutan dengan aqidah. Jika ini berlaku, sudah pasti kita akan tergolong di dalam orang yang rugi dunia dan akhirat.


بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِي القُرْآنِ العَظِيْمِ وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ الآيَاتِ وَالذِّكْرِ الحَكِيْمِ وَتَقَبَّلَ مِنِّي وَمِنْكُمْ تِلاوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ العَلِيْمُ وَاسْتَغْفِرُ اللهَ العَظِيْمَ لِيْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الُمْسِلِمْينَ وَالمُسْلِمَاتِ وَالمُؤْمِنِيْنَ وَالمُؤْمِنَاتِ فَاسْتَغْفِرُوْهُ فَيَا فَوْزَ المُسْتَغْفِرِيْنَ وَيَا نَجَاةَ التَّائِبِيْنَ

No comments:

Post a Comment