Kualiti Hati

Dunia ini alam taklif. Kita semua para mukallaf atas perintah Allah swt. Jika dunia ini hanya penuh dengan nikmat tanpa ada kesukaran dan penderitaan, maka bagaimana kita dapat mengenal dan mensyukuri nikmat?

Sunday, October 18, 2009

Iktibar Perang Uhud dan GempabumiFirman Allah dalam surah Anfaal ayat 25 yang bermaksud:

Dan jagalah diri kamu daripada (berlakunya) dosa (yang membawa bala bencana) Yang bukan sahaja akan menimpa orang-orang Yang zalim di antara kamu secara khusus (tetapi akan menimpa kamu secara umum). dan ketahuilah Bahawa Allah Maha berat azab seksaNya.

Sidang jumaat....
Di dalam salah satu peperangan yang disertai oleh Rasulullah saw, yang di sebut sebagai perang uhud, Rasulullah saw memerintahkan para pemanah yang berjumlah 50 orang agar tidak berganjak dari kedudukan mereka sebelum baginda member izin. Rasulullah telah menempatkan mereka diatas anak bukit sehingga mereka boleh memantau atau mengawasi kaum muslimin dari arah belakang.

Tatkala peperangan bermula dan kaum musyrikin mendapat tekanan sehingga mereka mengalami kekalahan dan Allah memberikan pertolongan berupa kemenangan kepada kaum muslimin. Kekalahan yang menimpa golongan musyrikin telah menyebabkan mereka meninggalkan harta dan ghanimah yang banyak.

Pada saat itu para pemanah melihat apa yang yang dialami oleh kaum musyrikin, mereka berasa yakin bahawa perang telah berakhir. Mereka bermusyawarah tentang turun atau tidaknya mereka dari anak bukit untuk mengambil harta rampasan. Sebahagian mereka setuju turun dan sebahagian lagi menyatakan bantahannya sambil memperingatkan bahawa sikap itu menyalahi perintah rasul saw.

Para sahabat yang setuju untuk turun, tetap turun sebelum mendapat izin Rasaul saw. Apakah yang terjadi setelah itu?
Allah menanamkan kegigihan dan dan keberanian ke dalam hati kaum musyrikin setelah sebelumnya mereka ketakutan dan tak punya keberanian. Di bawah panglima Khalid ibn walid sebahagian dari mereka bergerak menuju anak bukit yang yelah ditinggalkan oleh sebahagian para pemanah sehingga mereka yang masih bertahan ditempat tesebut terbunuh dan mereka pun akhirnya segera memanah kaum muslimin sehingga rasa takut dan kebingungan secara tiba-tiba meliputi kaum muslimin setelah sebelumnya mereka merasakan sudah menang.

Kemenangan yang hampir itu terus terus berubah menjadi kekalahan yang menelan banyak korban. Bahkan kekalahan itu menimpa diri Rasul saw. Gigi baginda patah dan baginda terkepung seketika di kalangan kaum msuyrikin.

Sidang jumaat....

Semua itu terjadi kerana kesalahan atau maksiat sebahagian sahabat Nabi saw yang engkar arahan baginda. Kehadiran Rasul saw ditengah-tengah mereka tidak dapat membendung kemurkaan Allah menyebabkan tentera Islam tewas dalam peperangan tersebut.
Renungkan dan bandingkan kesalahan sebanagian sahabat ketika itu dengan dosa umat islam di seluruh dunia khususnya di negara kita hari ini.
Jika kita masih mempunyai mata hati maka kita tidak akan terkejut dengan bala bencana yang menimpa seluruh dunia dalam beberapa minggu lalu.
Samada ia dalam bentuk taufan, gempa bumi,tsunami, tanah runtuh, banjir besar dan sebagainya, semuanya bukan terjadi secara semulajadi tetapi disebabkan oleh lupnya manusia terhadap peringatan yang diberi oleh Allah swt selama ini. Terjadi disebabkan oleh oleh dosa dan maksiat oleh umat manusia sendiri.
Sidang jumaat ....
Diantara kemusnahan-kemusnahan tersebut ,gempa bumi yang berlaku di Padang dan Jambi Sumatera pada 30 september dan 1 oktober baru - baru ini adalah paling memilukan .

Kemusnahan dan kebinasaan akibat gempa bumi yang dahsyat ini sukar untuk dianggar . Musnah harta benda, hilangnya 3 buah kampong secara tiba-tiba dan binasa segala nyawa .

Namun peristiwa sedemikian tidaklah berlaku secara spontan atau hanya fenomena alam sebagaimana yang sering diungkapkan oleh mereka yang tidak beriman kepada Qadha' dan Qadar Allah swt .

Al Quran [ wahyu Allah swt ] telah menegaskan beberapa peringatan yang boleh di dapati dalam banyak surah dan ayat guna membimbing ummat manusia agar beriman , bertaqwa dan mengabdikan diri kepada Allah swt .

Antara yang menarik sekaligus membuktikan mukjizat al Quran ialah keselarasan ayat quran dengan peristiwa gempa bumi di Padang Sumatera . Gempa bumi yang berlaku di Padang pada 30 september tempohari ialah tepat jam 5.16 pm [ atau jam 17:16 ] dan gegaran kedua berlaku pada jam 5. 58 pm [ atau jam 17 : 58 ] . Sementara esoknya [ 1 Oktober ] jam 8.52 am berlaku gegaran susulan di Jambi .

Apabila kita laraskan masa berlaku gempa bumi dengan surah dan ayat al quran , kita akan temui persamaannya seperti berikut . [ Jam 17 : 16 = Surah ke 17 ayat ke 16 ] [ Jam 17 : 58 = Surah ke 17 ayat ke 58 ] [ Jam 8:52 = Surah ke 8 ayat ke 52 ]
Secara indeksnya surah ke 17 ialah surah al Israa' sementara surah ke 8 ialah surah al Anfaal .

17.16 (QS. Al Israa’ ayat 16): “Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”

17.58 (QS. Al Israa’ ayat 58): “Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).”8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.”

Ayat - ayat di atas jelas menunjukkan azab dan musibah yang Allah swt timpakan ke atas sesebuah negara atau negeri lantaran penghuninya derhaka kepada Allah swt . Ia boleh berlaku dan telah berlaku di hadapan mata kepala kita biarpun jauh di negara orang untuk menjadi iktibar buat seluruh ummat manusia .

Ayat - ayat Allah ini merupakan sistem amaran awal yang perlu diambil perhatian oleh seluruh ummat manusia supaya menjauhi segala perbuatan mungkar dan maksiat yang dimurkai oleh Allah swt . Hari ini mungkin Indonesia , tetapi tidak mustahil ia boleh berlaku di negara kita Malaysia pula pada bila - bila [ wali'yazubillah ] jika maksiat dan mungkar makin membarah .

Mimbar jumaat hari ini menyeru seluruh rakyat negara ini agar kembali kepada Islam sekaligus meninggalkan maksiat dan mungkar [ zina , pergaulan bebas , pendedahan aurat , judi , arak , rogol , rompak , samun , rasuah , salah guna kuasa , kezaliman, pecah amanah, fitnah-memfitnah dan 1001 perkara mungkar ]serta melaksanakan kewajipan yang diperintahkan oleh Allah spt solat 5 waktu, puasa, haji, zakat, sedekah,menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran, menuntut ilmu, dan sebagainya agar seluruh rakyat dan negara di berkati dan dirahmati oleh Allah swt .

Mimbar hari ni juga menyeru semua umat Islam Negara ini supaya berkerjasama dan menyokong segala bentuk perjuangan bagi menegakkan hukum, peraturan dan syariat Allah di bumi Allah ini tidak kira siapa yang memperjuangkannya
Kita mesti bersatu melaksanakannya kerana ianya bukan satu pilihan tetapi satu tanggungjawab kita bersama.
Kita mesti bekerjasama melaksanakan amar maaruf dan nahi mungkar ini ,sebelum datang bala lebih besar dari Allah keatas kita semua . Cukuplah bala-bala kecil spt perasaan gelisah, tiada ketenangan, rasa tdak selamat kerana banyaknya jenayah sekarang ini menjadi peringatan utk kita berubah .
Boleh jadi juga gegaran-gegaran kecil yang dialami dinegara ini berbanding dengan kerosakan dan kemusnahan besar di Negara jiran kita merupakani amaran Allah yang masih memberi kesempatan kepada kita untuk bertaubat dan mengambil peringatan terhadap apa yang akan berlaku kepada kita sekiranya kita terus tidak kisah dan tidak ambil peduli dengan kemungkaran yang bermaharajalela di sekeliling kita.

Apa bentuk kemungkaran yang berada dinegara-negara yang ditimpa malapetaka spt gempabumi itu yg tidak ada di tempat kita? Apa bentuk maksiat yang dilakukan oleh umat disana tidak dilakukan umat di sini?Cuma dengan sifat rahmah dan kasih sayang Allah swt kita masih terselamat daripada hukumannya. Kita diberi kesempatan untuk berubah dan bertaubat. Marilah kita gunakan kesempatan ygada ini dengan sebaik mungkin utk mencari redha Allah sebelum kita bertemu denganNya.

1 comment:

  1. Alhamdulillah, bertambah ilmu selepas baca khutbah bestari ni

    ReplyDelete